Javljamo vijesti o najtežim, najluđim i najizazovnijim usponima Vertikalovaca u svibnju 2021.: Škalec u 8a i Aco u 7c na Pokojcu te Deda u 8a+ u Čikoli.

Čorko u 8a+ Downgrader [Foto: Iva Božić]

ŠKALEC

O mrtvima i smjerovima sve najbolje, ali ‘Prste lomim, živci mi krvare’… Smjer koji je na 2-3 godine zaustavio moje napredovanje na Pokojcu. Nakon prvih par ulazaka mislio sam da će ići brzo, ali pretvorilo se u dramu i potrajalo par godina.

Kao što mu i samo ime kaže, nije ugodan za probavanje jer je većina rupa za jedan ili dva prsta i neke deru kožu. A bome sam izgubio toliko kože da sam dobio PTSP i prsti su me boljeli već u autu na putu do penjališta. Nekad sam morao čekati i do dva tjedna da mi zaraste koža na prstu…

Promjenio sam jako puno beta i svaka je bila ‘dobitna’, na kraju sam shvatio da moram nešto drastično promjeniti i napokon sam našao pravu kombinaciju. Toliko sam bio uvjeren u to da sam čak i najavio uspon tog dana, čovjek jednostavno zna nakon toliko godina i pokušaja u smjeru 🙂

Svečano skidanje fikseva iz smjera + million dollar smile

Uglavnom, nikad nisam osjetio takvo olakšanje i sreću nakon popetog smjera, niti jedan 8b ili dugi smjer se ne može mjeriti s njim – smjerom od 5m koji su ostali popeli iz druge ili relativno brzo. Na svu sreću, ostala su mi još dva smjera (lijevo i desno od Prste lomim…) iz Rožmanove trilogije ‘opskurnih’ smjerova na Pokojcu 🙂 Video epske sage možete vidjeti ovdje: https://youtu.be/UVSDOYEBQ4c

ALEKSANDAR

Nakon redanja dobrih uspona na Pokojcu prošle godine, na metu je došel i 7c Sveta Gera line. Ulaz i prva 4 spita dijeli sa smjerom 7a Trešnjin cvijet – famozna „ploča“ di su se i najjači tražili, a najbolje zapravo leži ženskama na tehniku. Nakon toga dolazi odmor prije detalja. I kakav detalj! Prijelaz prek ruba s desnom rukom na loši krimp, noge na trenje i izduži se lijevom rukom na mono na jedan članak prsta. Sad slaži noge visoko (još ispod ruba), desna noga na drop knee, zaključat mono i potegnut još jedan dugi gib desnom rukom na rupu za 3 prsta. Ape index mi se sigurno nakon toga povećal za 2cm… Ali još nije gotovo! Tu treba smireno kopčati, noge ugurati prek ruba pod tijelo na trenje i izvleči se van preko dva loša potprijema za pol jagodice 3-4 prsta. Gađaj rupu za 2 prsta pa noge opet visoko na neki zarez i BAM! na spas – duboku rupu za 3 prsta i kopčanje. Od tud ide prekrasni 6b izlaz do vrha, fakat milina.

Čupanje rupa u izlazu iz detalja

Tak sam prošle godine i uspel nakužiti betu pa čak i napraviti gib na mono. Odmah try ulaz nakon, ostavil nogu 1cm niže i probal u trenutku kompenzirati tak da još malo potegnem na prst, ali naravno, istegnul tetivu na monu… To je bilo to za Geru, sva sreća pa ne i za drugo penjanje. Čim se ove godine ukazalo bolje vrijeme, upenjal sam se u Pokojec i probal videti kak se prst osjeća u detalju. Sve pet! Trebalo je nešt ulaza da opet uspijem napraviti gib, ali onda odmah send! Uff, kakva linija i kakav detalj… Hvala svima koji su viseli s gri-om dok sam projektiral i vidimo se na pivi ?

ČORKO

Da je i Deda čovjek dokazuje zaraza koronom. Nakon 2 tjedna bolovanja i ležanja, fino je osjetil kak ga je pobralo. S projektiranja 8c smjera u Pandori prije zaraze, Čorku je trebalo tu tjedan-dva vraćanja da se uopće popne 7c. Taj uspon je i prvenstveni smjera AstraZeneca u Medveji kojeg je i sam nabušio (opaki detalj doduše, nije šala!). Slijedilo je upenjavanje i bušenje u Čikoli koje ga je uspjelo revitalizirati do kraja te je i popeo prvenstveni 8a+ Pale Ale. A nedugo zatim su pali i 8a+ Downgrader, 7c Reel Feel te 7a+ Babina disleksija – sve ih sam nabušio i prvi popeo. DEDA IS BACK!

Čorko u jednom od detalja 8a+ Downgrader-a [Foto: Iva Božić]