Da se Tridesetogodišnji 8a može popesti s trideset saznali smo ranije ovaj mjesec, a sad nam Igor Čorko pojašnjava da se može popesti i s pedeset!

Tokom ljeta si je Siniša Škalec uzel vremena preklinati i urediti 120 metarni 8a smjer na Kleku. Dobri uvijeti su se pogodili početkom mjeseca te je u pratnji Čorka i prvi slobodno popel liniju. Čorko je tad već spenjal prvu 8a dužinu, no naišel na problem u trećem cugu ocijene 7c/c+. Naime, detalj dužine je izlaz iz potprijema prek ruba na krimp za desnu i mikro-krimp za vrhove dva-tri prsta lijeve ruke. S visokom nogom na sitnoj stopinki, to je pozicija za skok prek trbuha na otvoreni, sloperasti stisak. Čisti bolder problem na polovici višedužinca nikak nije za zezanciju!

Slijedećih nekoliko tjedana su opet slijedile vrućine i teško je izgledalo za pogoditi dobro vrijeme. No ipak, u ponedjeljak 21. 9. 2020. dobivam poziv ujutro: „Prognoza se zmenila. Pokupim te za pol vure.“ Pod ulazom u smjer, spremni i posloženi opremom, čekamo naoblaku da prekrije sunce i gas! Nakon improviziranog zagrijavanja, Čorko pomete prvu 8a dužinu pa i slijedeću i najdemo se ispod detalja! Tri ulaza on, jedan ulaz ja. Tri ulaza on, jedan ja. I napokon uspije uloviti grif, ali noga klizi i pada… Nakon resetiranja, slijedeći ulaz ipak ne izgleda tolko solidno i umor već radi svoje: „Idem još jenput i skupljam opremu ak ne bude išlo.“ Zadnji ulaz, Čorko dolazi do skoka, namješta se, BAM! Brzo, odlučno i sigurno lovi grif, noga na stijeni i ruka već ide dalje u slijedeći gib – to je to! Za to vrijeme se već i smrači pa zadnje dvije dužine od 50 metara penjemo sa svijetlom pred nosom i žurimo izbjeći nevrijeme koje sijeva u pozadini. Ali ništ više nije tolko bitno, smjer je u džepu i uspijevamo stignuti do auta suhi i žedni. Živeli Deda za 14. višedužinac ocijene 8a!

Inače samo dva dana ranije, Čorko je također prvi spenjal opaki previsni smjer Kundalini 8b koji je i nabušil na svom igralištu, Vranjači. Imenom po obliku yoge, smjer je posvećen Ranku Hariju Žnidariću, koji nas je nažalost napustil. Počivao u miru.

P.S. Zihrač je „dokrajčil“ labavi grif na koji se skakalo pa je treća dužina ocijene 7c/c+ sad naizgled teža.