Naš posvojeni član iz Zagreba, Siniša Škalec prije tjedan dana popeo je slobodno legendarni smjer Separate Reality (5.11d ili 7a) u Yosemitima, i time postao prvi (koliko mi znamo) Hrvat koji je slobodno ponovio ovaj smjer.

Tko nezna, radi se o smjeru kojeg je davne 1978. godine prvi popeo Ron Kauk, i s tim je smjerom označen početak nove ere penjanja pukotina s naglaskom na slobodno penjanje (nakon njegovog uspona je sve više penjača nastojalo slobodno ispenjati smjerove u Yosemitima umjesto tehničkog penjanja koje je bilo de facto standard prije toga).

Radi se o kratkom smjeru, 6 metara stropa koji ima jednu pukotinu po sredini, koja se penje na trad, dakle bez spitova, s postavljanjem vlastitog osiguranja. Iako se ocjena čini mala, bilo tko tko je probao ispenjati pukotinu u granitu zna da je puno lakše ispenjati 8a kod nas nego ovakav 7a.

Dodatno, Škalec je smjer popeo u pravom trad stilu, gdje je prilikom uspona postavio sve frendove (trad puristi ne priznaju uspon sa frendovima koji su već postavljeni u stijeni).

Siniša Škalec i Ivan Vitez bili su sudionici International Climbers meetinga u organizaciji American Alpine Cluba proteklog tjedna, te ostaju još dva tjedna u Yosemitima u legendarnom Camp 4. Penju super stvari (obojica slobodno do 5.11), ali ćete više o svemu tome čitati kad se vrate!

Putovanje Iveka i Škaleca pomogli su sponzorstvima:
Komisija za alpinizam – Hrvatski Planinarski Savez
NP Paklenica
Iglu sport
Bim Sport
Galix d.o.o.
Penjačka dvorana Fothia

Na International Climbers meetingu bili su i naš Perica Levatić sa partnerom Viktorom – njih dvojica su uspjeli slobodno ispenjati jedan jedini 5c u 7 dana 

Galeriju slika pogledajte na Facebooku: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1883583121659365&id=367776523240040