Dok se u svijetu debatira da li je korektno koristiti magnezij za označavanje grifova, na našem dragom lokalnom penjalištu Pokojec postoje penjači koji bez zadrške ili razmišljanja o općeprihvaćenim penjačkim normama za označavanje grifova koriste ni manje ni više nego – zelenu kredu!!!

Da stvar bude gora, ne radi se o nekoliko oznaka u detalju jednog smjera, već je u velikom broju smjerova svih težina gotovo svaki grif “ukrašen” zelenom bojom.

Neka ova objava bude apel svim penjačima bilo gdje u Hrvatskoj: Razmislite što bi se dogodilo da svi penjači oko vas rade istu stvar kao i Vi, i kako će penjalište izgledati nakon toga.

Ne želimo niti zamišljati kako bi izgledao Pokojec da svi koristimo svoju omiljenu boju krede za oznake grifova. Pokojec nije penjačka dvorana, a penjačka etika, ta nepisana pravila ponašanja, postoje da bi se penjalište očuvalo, da usponi budu korektni i po standardu kakav je općeprihvaćen.

Osobe koje koriste kredu pozivamo da s time odmah prestanu. Ako Vam treba oznaka, koristite bijelu crtu od magnezija za označavanje detalja, a ne svih grifova u svim smjerovima koje penjete. Također je uputno ukloniti oznake nakon što ste završili s projektom.

PK Vertikal