Kaj se događalo – AO Matica je organizirala kamp u Chamonixu. Ko je išel – 2 naveze predstavljale su AO Varaždin. Deni i Gregor & Matek i Brankec. Kaj smo radili – Uglavnom razgledavali Chamonix i dolinu, degustirali domaće gastroenološke proizvode i čitali penjačke vodiče. Zakaj? – Zato jer je skoro svaki dan u dolini padala kiša, a na planini je napadalo 40cm novog snijega na visini od 3500m pa su neki čak počeli u google upisivat pojmove “touring skis for rent chamonix”.

Kaj se penjanja tiče, u Chamonixu postoje 2 mogućnosti (ne računajući dvoranu, bouldere i sportake u dolini), a to su Aiguilles Rogues s jedne strane doline i Mont Blanc range sa druge. Na ovom prvom brdu smjerovi su zbog količine osiguranja i kriterija ocjena u “Pezzolato stilu”. Stijena je gnajs (ak ne znaš za gnajs posjeti Buncove skale).  Zbog pogleda na Mont Blanc i brzog (čitaj:skupog) pristupa ski liftovima dobra su opcija za penjanje čak i kad znaš da bu te kiša uhvatila u smjeru. A kiše je bilo. No zbog općenito niskih tempratura nisu se stvarali uvjeti za “alpske oluje” tak da se u smjerove kretalo i kad je pošteno mirisalo na kišu. Mont Blanc range nema osigurane smjerove, ocjene su kombinacija “alpskog sistema” i francuske ljestvice, stijena je granit, a zbog sjeverne orijentacije i nadmorske visine, dereze i cepin su uz zimsku puhovku i hardshell sastavni dio opreme u ruksaku.

Kaj se popelo: Deni i Gregor [Aiguiles Rogues] Aiguille de la Gliere – Modern times 5b 180m, Le Brevent – Voie Frison-Roch 6a 200m, Floria – Madagasikara 6a 180m. Matek i Brankec [Aiguilles Rogues] Le Brevent – Voie Frison-Roch 6a 200m, Floria – Madagasikara 6a 180m, Les Cheserys – Desert de samba 6a 140m; [Mont Blanc range] Aiguille du Peigne – Arete des Papillons D+, 6a 250m (kratak komentar: Smjer smo popeli slobodno u izmjeničnom vodstvu iz drugog pokušaja jer smo u prvom iz njega bežali zbog kasnog starta i susnježice u smjeru. Smjer izlazi na 2800m).

Hvala ekipi iz AO Matica na organizaciji i ugodnom društvu.

Dogodine u Dolomitima ☺ B.