Slovenska legenda i preveliki as, Klemen Bečan ove je nedjelje uletio na Pokojec. Naš Deda i Klemen družili su se na svadbi od Nastje Davidove – velike slovenske alpinističke legende i sestre od Klemenove žene. Priča tako Klemen o svojoj pobjedi na svjetskom kupu, 9a+ usponima, 8c-ovima na pogled, prvenstvenom 8c+-u u velikoj stijeni, ali na Dedin upit “Dečec, a imaš kaj popeto na Pokojcu?” mogao je samo slegnuti ramenima.

Unatoč svadbi i feštanju do dugo u noć, odmah je sljedeći dan Klemen požurio na Pokojec zaraditi Dedin blagoslov. Nismo ni sumnjali, as je pokazao nivo kakav još nismo vidjeli na zagorskim prostorima. U jednom popodnevu popeo je na pogled ni više ni manje nego La Bambu (7a/a+), Svaroga (7b), Sv. Gera line (7c) i Rosnu ljubićicu (8a), a onsight u Kill Billu (8b) mu je izmaknuo za dlaku! Svi znamo da penjanje na pogled i Pokojec teško idu skupa u istu rečenicu, zato svaka čast majstore!

Klemen je s Rosnom podigao onsight nivo na Pokojcu na 8a. Prije toga najteže Pokojske upone na pogled držali su također slovenci Anže Varga i Rajko Zajc u Maskirnom keksu (7c).

Hvala legendo na posjeti i vidimo se opet!