U razmaku od tjedan dana, Igor Čorko penje 8a Linnéa u Dolomitima, a Siniša Škalec 8a Cupido u Anića kuku.

Gruppo della Valaccia [Foto: Sunčica Hrašćanec]

ČORKO

Igor Čorko penje višedužinski smjer 8a Linnéa u pratnji Sunčice Hrašćanec u Dolomitima, Italija. 320-metarna linija se nalazi na Gruppo della Vallacia na 2600 metara nadmorske visine, do kuda ima sat i pol hoda, no uz fantastične poglede na sve strane svijeta. Na sreću, iako je u stijeni već bilo nekoliko naveza, ni jedan u projektu.

Skica dužina linije

Smjer je atletski karakteriziran i konstantan, uz poneke tehničke dijelove. Čorko je već prošle godine probao glavne dužine smjera, ocijenjene 8a i 7c. Ovaj puta 40-metarnu detaljnu dužinu 8a prolazi slobodno iz druge te 7c iz prve. Zatim slijedi 7b/b+ koji penje na pogled, kao i sve preostale dužine. Kod abseila je trebalo još kombinirati da se izbjegnu navezi u susjednim smjerovima, ali na svu sreću Deda i Sunka se vraćaju na vrijeme prije opake tuče.

Čorko u 7c (lijevo) i 8a detaljnoj dužini (desno) [Foto: Sunčica Hrašćanec]

Čorku je to već sada 15. višedužinac ocijene 8a nakon fenomenalnog uspona Tridesetogodišnjeg na Kleku prošle godine – nema posustanja!

ŠKALEC

Popeti neki teži smjer u Anića kuku je proces, barem za mene. Neki projekti ”padnu” brže, a neki bome potraju…

Škalec u detaljnoj dužini [Foto: Luka Tambača]

S Cupidom, na svu sreću, nije bilo drame. Probao sam ga prvi put u 4. mjesecu, nakon toga smo postavili fiksne komplete u najtežoj dužini i počeli s pokušajima. Trebalo mi je ukupno 5 ulazaka u smjer da ga slobodno popnem. Smjer sam popeo u zadnji tren prije nesnosnih vrućina, nekad se stvari jednostavno moraju poklopiti 🙂

Škale u detalju [Foto: Luka Tambača]

Hvala Luki i Sari na super fotkama te Marku i Daliboru što su samnom probavali smjer. Daliboru želim čim brži oporavak i da se što prije izvuče iz pakla ribičije – temi o kojoj se jako malo priča, a sve prisutnija je među penjačkom zajednicom.