Sad već uvelike upenjani Ivan Vitez i Siniša Škalec odlaze u pohod na kombinaciju triglavskih višedužinaca, Helba (350m, VII+) i Čopov steber (450m, VI+). Slijedi Škalecov zapis kako je to izgledalo…

Nakon neuspješnog pokušaja penjanja u Ojstrici (magla i mokra stijena) zaputili smo se prema dolini Vrata u namjeri da popnemo smjer Helba u kombinaciji s Čopovim stebrom.

Prekrasno vrijeme u Ojstrici

Ustajanje u 5:00h i nešto prije 6h krećemo prema Steni. Nemam bez razloga nadimak “alpski cigan” te već na pristupu (koji smo malo fulali) pronalazim dva novija klina – kladivo nismo imali… Planirali smo biti “light and fast”, ali dva klina su dva klina (kasnije u smjeru pronalazim i karabiner…).

Ulazne dužine Helbe

U smjer ulazimo u 7:20h, ispred nas su još dva naveza koji nas neznatno usporavaju. Ivekov je red da vodi detaljnu dužinu Helbe, ali uspjevam ga nagovoriti da je prepusti meni. Nisam se baš proslavio, pao sam u detalju i to vrtoglavih 1-1.5m (klinovi i spitovi su na pola metra…). Otpenjavam do štanda i penjem iz druge, Ivek prolazi iz prve i možemo dalje.

Detaljna prečka Helbe

Nakon Helbe se  maskiram u mountain guide-a i preko gomile šodera, tj. Skalaškog i Gorenjskog turnca dolazimo pod Čopov steber. Impresivna linija (pogotovo ako uzmemo u obzir da je popeta 1945.g.) koja se baš i ne može pohvaliti kvalitetom stijene. Ocjene dužina nisu visoke, ali penjanje je poprilično zahtjevno – jedna klasična “slagalica strave”. Malo se glupiramo oko “mizice” – polica nakon detaljne prečke Čopoveg stebra i nakon par dužina smo na vrhu.

U ulozi mountain guida-a, Iveku objašnjavam kako se koriste friendovi
Photosession na “mizici”

Za uspon nam je trebalo nešto manje od 12h (točnije 3min manje :)) što i nije tako loše s obzirom da nam je to drugi smjer u Steni, nakon Obraza sfinge. Ovdje nam ocjene nisu predstavljale problem već dužina smjera i poznavanje stijene. Na pola stijene ti je već dosta penjanja i noge te ubijaju od penjačica, a još toliko te čeka do vrha…

Uvijek ugodan silaz čez Plemenice, po magli i mraku, preko par snježišta (na kojima posebno do izražaja dolaze moje izlizane tenisice) i u tili čas smo kod auta.

Izuzetna prionjivost Kiprun tenisica na snježištu

Ovim putem bih se htio zahvaliti Ivanu što mi nije naplatio 890€ za vođenje kroz Čopov steber.

Zasluženo kupanje u Bajeru Ribno, jer na Bledu naplaćuju parking…

Video glupiranja na “mizici”: