Alarmantna poruka s penjališta Golobove pečine koju smo prije par tjedana dobili od skupine mlađih penjača iz Zagreba. Zabrinjavajuća situacija koja može biti po život opasna i koju ne viđamo često. Odmah smo se detaljnije raspitali o nemilom događaju i saznali da nikakav spit nije ispao već da se odvrtila matica i da je ispala pločica… O bože, sva sreća da su samo *nesposobni i neuki kao i većina penjača i da nije ništa ozbiljnije.

Uvrijedili ste se i pronašli u rečenici iznad, odlično, onda je ovo upravo tekst za vas!

Dakle, najbolje da prvo započnemo s pravilnom terminologijom i riješimo problem onih koji su samo neuki:

Da ne ulazimo previše u detalje, iz stijene viri spit (vama je vidljiv samo dio s navojem), na njega se stavi pločica, zatim šajbica i na kraju matica koja se u većini slučajeva zategne ključem 17. S vremenom se ta matica može razlabaviti i ukoliko se ne primijeti na vrijeme i ne zategne ponovno, matica može ispasti zajedno sa šajbicom i pločicom. Ukoliko dođe do toga, trebate samo pokupiti materijal s poda i vratiti ga u prvobitno stanje (spit, pločica, šajbica, matica, ključ 17).

Ali što ako sam nesposoban i ne mogu to vratiti na stijenu? E, onda je najbolje da uvijek imaš ključ 17 sa sobom i svaki put kad primijetiš da je matica malo labava, uzmeš taj ključ 17 i zategneš ju preventivno.

Nevjerojatni ključ 17 koji je tako rijetko viđen na penjalištima

Osim onih koji su nesposobni i neuki, tu su i oni koji misle da to jednostavno nije njihov posao i da će netko drugi to napraviti umjesto njih. Vas možemo samo potapšati po ramenu, namignuti vam i reći: “Bravo!”.

Cijela ova priča ipak ima donekle sretan kraj jer se u Golobovima pojavio Super Deda i prilikom penjanja vratio pločicu, šajbicu i maticu te dodao još jednu maticu – nevjerojatno, svaka čast!

I vježbaj!

*Autor teksta nije imao namjeru uvrijediti dotične penjače i uzeti su kao primjer na kojem želimo educirati širu penjačku zajednicu. Još jednom im se zahvaljujemo što su nas obavijestili o situaciji u Golobovim pečinama.

Stavovi i mišljenje autora teksta (Siniša Škalec) ne odražavaju stavove i mišljenje SPK Vertikal.