Siniša Škalec jučer je u Pandori popeo Toruk – Maktu direct (8a+) iz druge.

I nije neka vijest, mogli bi reći, s obzirom na tempo kojim Siniša u zadnje vrijeme skida osmice. Već smo odustali od redovitog objavljivanja, ali ovaj put činimo iznimku jer… to mu je 100. smjer 8a i više!

Za skupiti stoticu Škalecu je trebalo tek 7. godina (prvi 8a popeo je 2014.), a još fascinantnije je da je polovicu svih popeo u zadnje 2. godine. Naime, u 2020., popeo je 19 8a i više, a u 2021. već 29 komada! Od toga 4x8b, 8x8a+ i 17x8a. Bilo je tu osmica svih dužina i stilova, stropova, previsa i ploča, od kratkih super teških boldera, 50m monstruma, do velikih stijena. Od svega toga, Siniša kaže da mu je najveći penjački uspjeh, pazite sad, ni manje ni više nego 10 metarski 8a na Pokojcu znakovitog imena ‘Prste lomim, živci mi krvare’ s kojim je vodio bitku dvije godine. Na pitanje kako objašnjava tako uspješnu sezonu, kaže da bježi od plastike ko’ vrag od tamjana, te da se napokon uspio ne-ozljediti duži period.

Škalec je poznat kao čovjek od čvrstog standarda. Već bi davno upisao sto osmica da se ne boji korigirat ocjenu smjera kada mu savjest to nalaže. Iako se mišljenja penjača ponekad razilaze po pitanju ocjene smjera, uvijek smo prije za kritičko razmišljanje, nego za puko upisivanje onog što piše u vodiču. Budimo realni, ocjene su esencija penjanja, te zaslužuju poštenu analizu i debatu uz pivo nakon uspona. A pivo uvijek najbolje paše kada nam smjer i ocjena ne daju puno prostora za debatu, poput Prste lomim… zar ne? 😉

Čestitke Siniši!