Četvrtak je, 14. 10. 2021., dan jesenski, hladan, za projekte neprikladan. Na Pokojcu puše, nema žive duše. Stijena hladna ko vrag, povratka nema natrag. Penjački as, Varaždinac, ali ipak Dalmatinac, čovjek koji gađa visoko, a ime mu Roko, oblači svoje zagrijane penjačice, postavlja komplete u smjer, zacrtava magnezijem već dobro naučen smjer, zadnje četkanje, odmor i ajmo!

Roko u detalju 7b Svaroga [Foto: Petra]

Prije drugog ulaska u smjer, Roko kaže: „A ništa, ajmo vidit.“ Donji dio, koji je do prije mjesec dana bio nemoguć, Roko stišće bez problema te dolazi do prvog polu-odmora, na poznatom šanku Pokojca, tik prije prvog/drugog detalja Svaroga. Viče da ne osjeća prste… Pokušava ih zagrijati, ali vremena baš nema. Ruke pumpaju, Roko kreće dalje unatoč hladnim prstima. Slaže noge, lovi najmanji krimp na smjeru i gas na dobar krimp na desno. Prolazi prvi, odnosno drugi detalj i stiže na zasluženi odmor u smjeru. 5 minuta pokušao je zagrijati prste, a veli da se nije ni napumpao. Prsti koliko toliko zagrijani, Roko nastavlja u zadnji detalj, ujedno i najteži. Zadnjih dva dolaska, padao je s vrha nakon klizanja noge te trgao oba puta kožu s prsta. Ovoga puta, mijenja taktiku postavljanja noge na grif i prvi puta prolazi gornji dio bez ikakvih problema. Kopča štand i opaaa! Roko skida Svaroga i diže svoju najveću ocjenu na 7b.

Nakon jedno 10ak ulaska, Roko se prošetao po smjeru. Izgleda da su se isplatili svi zgibovi u prijašnjim zagrijavanjima u Pukotini i Osmom danu. Naime, Roko je prvi penjač koji je uveo novi način penjanja smjerova, Red point 10, odnosno ispenjani smjer s 10 zgibova u smjeru. Navodno će svi poznati svjetski penjači odbaciti stari način priznavanja ispenjanih smjerova te priznati Rokov RP10.

Svaka čast asu, samo rokaj! ?