Ideja je bila na─çi 4000-─çak, na koji bi se popeli alpinisti─Źkim stilom, tj. popeti se koriste─çi sve penja─Źke tehnike (hodanje i penjanje ledenjakom, penjanje smrznutim snje┼żnim grebenima, penjanje po stijeni, absajlanje…).

Nakon što su prou─Źili oko 80-tak alpskih 4000-─çaka, pala je odluka:
Piz Bernina preko snje┼żno-ledenog grebena Biancograt. Zadovoljava sve tra┼żene karakteristike + jedini 4000-─çak u regiji i najbli┼żi iz Vara┼żdina.

A kako se ekipa u sastavu Zenil Vugrinec ''Zec'' (Pk-Vertikal),
Marjan Lonjak (Pk-Vertikal) i Ivan Štefi─Źar (Pak-Lepoglava),
provela na ovoj avanturi osvajanja najvišeg vrha Berninskih alpi –
Piz Bernina (4049m), pro─Źitajte u nastavku uz zanimljivu foto-pri─Źu !

I kona─Źno, vremenska prognoza se poklopila sa slobodnim vremenom, pa 31.08.2010. kre─çemo za Pontresinu (1805m) (Švicarska), koja je ishodište cijele ture. Ruta kre─çe iz Pontresine kroz dolinu Val Rosegg, pa preko vrha, i vra─çanje kroz dolinu Morteratsch.

Ruta.

  Dolina Val Rosegg

  Kravice.

Na kraju doline, postepenim usponom  dolazi se u pl. dom Chamanna da Tschierva (2583m), gdje provodimo ostatak dana i aklimatiziramo se. Bu├░enje ujutro u 2:45, stavljanje opreme i pokret. Staza je markirana ''dedekima'' i reflektiraju─çum trakama. Pogled na Piz Berninu i Biancograt.

  Nakon hodanja po kamenim gromadama, dolazi se do ledenjaka kojim se strmo uspinje do ferate, kojom se penje na sedlo Fuorcla Prievlusa (3597m). Ferata je na nekim mjestima zale├░ena.

Sa Fuorcle Prievluse po─Źinje strmije penjanje po stijeni koja je djelomi─Źno pospitana i ocijene je od (3) do (4a), a penje se sa ''sto'' kilnatim ruksacima i sa derezama.

Nakon nekoliko du┼żina dolazi se pod greben Biancograt, kojem je prva polovica najstrmija (do 50 stupnja) i zale├░ena, te je za osiguravanje bilo potrebno stavljati vijke za led.

Pogled sa sidrišta niz zale├░enu strminu prema Zecu i Iveku. Štand je vijak za led i cepin.

Ivek i Zec. Odmor nakon strmijih djelova…

…Marjan. Nakon predaha dalje ''lagano'' po utabanom snijegu u navezu bez osiguravanja vijcima.

Na vrhu Pizzo Bianco (3995m). Pogled prema vrhu Piz Bernina, koji izgleda bli┼że nego je u stvarnosti. Slijedi puno pre─Źkanja, otpenjavanja, penjanja, absajlanja, penjanja…i sve to po grebenima koji su uski od 0,5 do 1 m.

Zec u absajlu.

Marjan u penjanju zadnjeg grebena prije vrha. Kombinacija stijene i leda u gornjem djelu (ocijena na nekim djelovima oko 4a).

Zec na vrhu…

…Ivek na vrhu…

Marjan na vrhu. Spust po grebenu La Spedla, slijedi ponovo otpenjavanje, balansiranje preko par uskih snje┼żnih grebena i par absajla do ledenjaka. Zatim cca. 20 min hodanja do pl. doma Rifugio Marco e Rosa (3597m) koji se nalazi na talijanskoj strani planine. Tu prespavamo. Slijede─çe jutro vjetar, snijeg i magla, a trebalo je prije spusta popet se ponovo do absajla, popeti se pol smjera i osloboditi u┼że koje nam je zapelo, pa smo ga ostavili preko no─çi ­čÖé

Alpska panorama.

Povratak u dolinu po Belavista terasi, pa spust po Fortezza gratu u dolinu Morteratsch. Po grebenu Fortezza ponovo otpenjavanje, pre─Źkanje i absajlanje.

Ledenja─Źka idila na Belavista terasi.

Ekipa iz Austrije, s kojima smo se zajedno spustili u dolinu. U pozadini Piz Bernina.

Put vodi po gle─Źeru Morteratsch, i ozna─Źen je zastavicama.

Kraj gle─Źera, dalje šetnja kroz dolinu do ┼żeljezni─Źkog kolodvora Morteratsch.
 
Takvog znaka nema gore.

Tradicionalna nagrada za kraj avanture. U Pontresinu natrag brdskom ┼żeljeznicom.