Naša turska ekspedicija: Vedran Juričan, Igor Čorko, Ivan Vitez, Ljubomir Sakač, Ranko Žnidarić i Sunčica Hraščanec već se odavno vratila. Ali kako su se vratili, tako su se i opet razbježali po morima, stijenama, poslovima itd. Pa je trebalo malo više vremena za pohvatat ih za pokoju sliku ili riječ o Turskoj.

U nastavku vam donosimo kratak izvještaj i foto-priču iz Turske.

Prva postaja naših ekspedicionista bio je Niš, gdje ih je ugostila penjačka obitelj Gejo. Nekoliko dana penjanja u Jelašnici i obilje mesine po nevjerojatno niskim cijenama u restoranu Brko, i bilo je vrijeme za put dalje.

Preko Niša, Sofije, Istanbula, Ankare i vožnje od gotovo 2500km, naša ekipa stigla je u Nigde – mjesta u nacionalnom parku Ala Daglar u Turskoj gdje će im sljedećih 15ak dana biti dom. U Turskoj naravno kulturološki šok: nama nezamisliva muško-ženska segregacija,  svakodnevno buðenje na molitvu prije zore s obližnjeg, kako bi Čorko rekao, vodotornja (minareta, op. a.), kroničan nedostatak piva i vina…, ali zato i obilje zaraznih baklavi i kebaba. Ali naravno nije se došlo jesti i piti, nego penjat :). Ala Daglar dom je bezbroju stijena, od ogromnih prevjesnih sportsko penjačkih sektora, do 600m visokih velikih stijena, gdje su uspjeli popesti:

Čorko, Mezza Luna Nascente (7c, 270m), stijena Parmakkaya, u navezi s Ivekom,

Čorko, Come To Derwish (7b NP, 600m), stijena Guvercinlik Kules III, u navezi s Sunkom,

Sunka i Ljubo, Orient (7b, 270m), stijena Parmakkaya,

Sunka i Ljubo, Ivek i Čorko, Larmata Brancaleone (7a, 360m), stijena Yelatan,

Ivek i Ranko, Vento Destate Yaz Ruzgari (6c+, 325m), stijena Yelatan.

Sportski smjerovi:

Ivek: Anasinin Kuzusu (7a+, NP)
Sunka: Evet Evet (7a+)
Čorko: H2O (7c+) – Jelašnica, Cok Guzel (7c), Au Gredu Venz (7c), Nakaut (7c+), Nulk Hogan (8a).

Osim toga, Ranko je i odhodao na 3736m visok vrh Kaldi.

U nastavku još nekoliko slika: