Slijedi Vanjin osvrt na izazovnu 2020. godinu u kojoj je bilo podosta promjena.

Kako je prvenstveno sportsko penjanje ono čime se bavimo, napokon smo preregistrirali djelatnost kluba iz statusa „planinarskog“ promijeniti u „SPORTSKO-PENJAČKI“. Juhuuu! 🙂 Time smo prvenstveno dali mogućnost našim najmlađim polaznicima, a i seniorima, da aktivno sudjeluju na službenim sportsko–penjačkim natjecanjima diljem Hrvatske, obzirom da se mijenjao Zakon o sportu te više kao planinarski klub nismo imali pravo sudjelovati na istima.

Nijedno od službenih natjecanja nažalost se nije održalo prošle godine, obzirom na situaciju s Covid-19. Iz istog smo bili i primorani odlukom Stožera zatvoriti dvoranu u ožujku i travnju. No, penjačke motivacije i dizanja ocjena nije nedostajalo, koje se može i vidjeti u prošlom izvješću o uspjesima Vertikalovaca. Tijekom 2020. se u naš klub učlanilo mnogo novih potencijalnih penjača i penjačica te smo tako i sada najbrojniji od kada klub postoji!

Jedna vrlo bitna promjena za sportsko penjanje koja se dogođala tokom prošle godine je osnivanje Hrvatskog Sportsko-penjačkog Saveza (HSPS). Na prvoj skupštini novonastalog Saveza smo i sudjelovali kao SPK te time podržali sportsko-penjačku scenu i njenu budućnost u našoj zemlji. Vertikal, kao aktivni član od početka Saveza, zastupaju naši službeni treneri: Vanja Ilisić (član Izvršnog odbora HSPS-a) i Marjan Lonjak (član Suda časti HSPS-a). Time smo i službeno izašli iz Hrvatskog Planinarskog Saveza (HPS-a), obzirom na promjenu nomenklature sporta koja je donesena od strane Hrvatskog Olimpijskog Odbora u listopadu, čime HSPS postaje jedini nadležan Savez za sportsko penjanje u Hrvatskoj. Više o HSPS-u možete pročitati na službenoj stranici: https://hsps-climbing.org/

Naši novopečeni treneri su tokom godine prvi puta održali Tečaj bouldering-a u novoj dvorani. Interes je bio veliki te se nadamo (i jedva čekamo) da se ponovo može održati i ove godine.

Također, željeli bismo se zahvaliti našim dečkima iz varaždinskog GSS-a koji su se potrudili urediti stari Pokojec i prilaznu stazu. Počistilo se razrušeno kamenje, grmlje i žbunje, prespitali smjerovi, ali sanacija nije još gotova za sigurno penjanje kroz cijelo penjalište. Na Vranjoj peći su također zamjenjeni štandovi, problematični spitovi i fiksevi, posložene su stepenice za zihranje te je počišćeno razrušeno kamenje u donjim smjerovima. Još jednom veliko HVALA ekipi na trudu!

Planovi za ovu godinu su veliki: nadogradnja stijene i projektiranje galerije u novoj dvorani, između ostalog. Tako da se nadajmo brzom povrtaku u dvorane i na penjališta. Sretna i uspješna svima 2021.!