Ovog vikenda Igor Čorko – Deda je popeo svoj treći smjer ocjene 8c!

Radi se o smjeru Helikopter v pošasti – 8c u Pajkovoj strehi, koji je kombinacija smjerova Helikopter v omaki – 8b i Osapska pošast – 8c.

Nakon par godina projektiranja, ove nedjelje se Deda iz prvog pokušaja prošetao kroz smjer i time upisao svoj treći 8c, što je i ujedno i peti 8c za SPK Vertikal (Jurica Levatić x2). Valja napomenuti da je Deda pri projektiranju znao i po dva puta u danu popeti prvi dio smjera – Helikopter v omaki ocjene 8b (makar će on reći da je to 8a+, a na dan uspona kaže da mu se činilo kao 7c… ?).

Detalj u gornjem dijelu smjera

Podsjetimo:

2015.g. Osapska pošast – 8c ( s 45 godina )

2020.g. Strelovod – 8c ( s 50 godina i 2 godine nakon frakture ruke i obje pete )

2022.g. Helikopter v pošasti – 8c ( s 52 godine )

Dokaz je to još jednom da upornost, volja i odricanje čine čuda u životu ili barem penjanju. Neka ovo bude inspiracija mlađim generacijama koje nikako da preuzmu štafetu, ali bez brige, nema žurbe, može Deda još neko vrijeme nositi štafetu ?.

“Volja, volja, volja i uredan sportski život!” – N.J.R.

Dodajmo ovome i vijest od prošlog vikenda kada je Čorko napravio prvo ponavljanje smjera Karabintim – 7b (točnije prvih pet dužina) koji se nalazi u desnom dijelu Anića kuka u Paklenici. Sve dužine je popeo na on-sight, osim četvrte i neugodne 7a+ dužine koju je popeo iz drugog pokušaja.

Karabintim se u gornjem dijelu spaja sa smjerom Brahm, a baš iz tog razloga se Igor odlučio ne popeti smjer do kraja i time sačuvati šansu da ostvari svoj dugogodišnji san – s 55 godina na on-sight popeti Brahma. Rešpekt! ?

“Karabintim” – 7b, 300m

Više informacija o smjeru Karabintim: https://pk-vertikal.hr/novi-smjer-u-anica-kuku/#/