Posljednji penjački maraton na Kalniku se održao davne 2009. Kako prošle godine nisu postojale mogućnosti za ikakve penjačke evente ili natjecanja, ideja za novi maraton na otvorenom se sada doimala kao savršena prilika! Time se na posao vrijedno baca Sara Vurušić te uz organizaciju cijelog događaja uspijeva i posnimiti ekipu u akciji:

Ukupno 36 parova je sudjelovalo u 24-satnom penjanju kroz sve sektore Kalnika. Popelo se nevjerojatnih 1528 smjerova koji zajedno broje 20009 metara, s najtežom ocijenom 7c! Sami Vertikalovci također doma nose dobre statistike i medalje. U velikoj borbi za 1. mjesto u muškoj kategoriji konkurenciju nadjačavaju poznati asevi, Jurica Levatić i Ivan Vitez. No odmah za njima, sa šačicom bodova razlike, 2. mjesto osvaja Siniša Škalec u paru s Daliborom Plaščarem. Pobjedu svakako uzima Siniša u broju ispenjanih smjerova, što je fenomenalnih 101 smjer! Na postolju im se za 3. mjesto pridružuje i Aleksandar Zagorec u paru s Adrijanom Grbacem Lackovićem, kojima su dobar pritisak držali Luka Kaličanin i Roko Lambrović na 4. mjestu. U mješovitoj kategoriji 2. mjesto uzima Igor Čorko u paru sa Sunčicom Hrašćanec.

Sponzori Penjačkog maratona Kalnik 2021.

Vertikalovci su također sudjelovali i na XXI. Međunarodnom susretu penjača Paklenica, 12-satnom maratonu gdje se boduju i višedužinci, održanog samo dva vikenda kasnije! U opakoj mješovitoj kategoriji, 3. mjesto osvajaju Aleksandar Zagorec i Lea Novak. U ženskoj kategoriji dobar fight odrađuju Petra Bregović i Vanja Ilisić na 4. mjestu, Sara Vurušić i Saša Vitez na 5. mjestu te Janja Sačić i Ana Premur na 6. mjestu. U muškoj kategoriji 5. mjesto uzimaju Marko Njegovec i Gregor Janžek.

Bronca (lijevo), ekipa u višedužincu (desno)