Prije godinu dana naš Igor Čorko vadio je šarafe iz noge koje je dobio nakon nesreće iz 2018-e u kojoj je polomio kosti u obje pete i laktu. Nesreća se kako to već biva desila u totalno bezazlenom trenutku, dok je u dvorani zatvarao visoki prozor. Posebno je stradala desna peta na kojoj je bilo čak 7 prijeloma (!).

Mnogi su komentirali da je ovo kraj Čorkove penjačke karijere. Uslijedile su operacije, 8 šarafa u peti, puzanje po kući na sve četiri (do WC-a i štange za zgibove) te mjeseci oporavka, kroz koje je naš Čorko prolazio junački brzo. Tik pred početak 2019-e godine Čorko je uspio nagovoriti doktora da šarafe skinu 2 mjeseca ranije od inicijalnog termina. Sve je bilo spremno povratak.

Kako je tekla 2019a godina, naš super Deda je komentatorima pokazao što ih ide, te popeo 15 smjerova 8a i teže, od kojih jedan 8b+, tri smjera težine 8b te dva 8a u velikoj stijeni (Aria Sotille, Italija i Gospon Deda, Paklenica).

Treniralo se i sa štakama!

Prve treninge odrađivao je u gipsu sa jednom nogom. U Alpama je penjao 8a do kojeg je išla žičara jer nije mogao toliko hodati. Po 8b+ u Mišjoj peći je išao na štakama. Na kraju je nabušio je i popeo prvi hrvatski 8a u velikim stijenama Paklenice. Ove je godine popeo i svoj 200-i 8a. I da ne zaboravimo, Čorko je također ušao u pedesetu godinu života u 2019-oj.

Čorko još uvijek pomalo šepa na desnu nogu, ali samo u horizontali. U vertikalnom svijetu Čorko je pokazao nešto što svi znaju a tek rijetki primijenjuju: “Gdje je volja tu je put”.

U nastavku pogledajte nekoliko slika (i videa) Čorkovog oporavka i upornosti. Nek nam svima bude inspiracija za nove penjačke pobjede u 2020-oj godini!

Svim članovima i ljubiteljima kluba PK Vertikal, sretna Vam nova godina.

 

Čorkov je pao s nogama na visini štange za zgibove. Desna peta uhvatila je uteg na podu što je rezultiralo višestrukom frakturom.

Rentgen Čorkove pete nakon uspješne operacije i postavljanja “armature” koja je držala kosti (8 šarafa ukupno).

Ovo je bila oprema za kretanje po kući (na sve četiri) prvih nekoliko tjedana nakon operacije.

Proslava Ivekove svadbe na kotačima.

Nakon zabave i oporavka – prvi treninzi!

Dolazak pod višedužinski smjer Aria Sotile (8a), Italija.

Štake se koriste samo u horizontalnim dijelovima!

I na treningu!

Sa Sunkom na štandu.

Silazak sa smjera u Gondoli!

Smjer Aria Sotille (8a), Sella Nevea, Italija.

 

Prvi hrvatski 8a višedužinac u Paklenici.