Siniša Škalec prvi ponavlja ikonski smjer 8a+ Enigmu na “Velikom Pokojcu”.

Škalec u detalju smjera

Jurica Levatić o povijesti Engime

Enigmu smo zabušili brat i ja tam negde 2009. – 2010. nakon više dana njihanja po steni da bi našli liniju. Tad sam se za neke grifove jedva držal. Smjer sam popel 2011. nakon cele zime opakog fingerboardanja. Na neki način mi je taj smjer promenil penjačku karijeru jer sam skužil kak je fingerboard zakon alat. Od tad sam redovito visel na njemu. Najteži gibovi u smjeru su mi bili na jednom zeznutom kneebaru. Tad moderni kneepadovi jos nisu bili u modi pa sam gibove delal na golo koljeno. Moral sam dozirati pokušaje jer bi si brzo raskrvaril koljeno i onda moral čekati par dana da nova koža zraste.  S kneepadom su sad ti gibovi šetnja, pa je zato Siniša predložil nižu ocjenu 8a+. Nemam kaj zameriti jer da sam tad imal kneepad nebi se dvoumil koristiti ga.

Škalec o usponu

Enigmu sam prvi put ‘škicnuo’ još 2017. spuštajući se iz susjednog 8a Kompresora, ali tad je 8b bio magična ocjena i nisam ni pomišljao o usponu. U međuvremenu sam još jednom ušao u smjer (vjerojatno 2020.) i tad mi je Čorko pokazao kako on prolazi detalj i ostatak smjera. Ove godine sam odlučio opet pogledati Enigmu, djelomično zbog toga što su me boljeli prsti nakon trogodišnje borbe s 8a Prste lomim, živci mi krvare, a i zbog toga što su mi svi preostali smjerovi na Malom Pokojcu jako teški 🙂

Kronološki je to izledalo ovako:

PETAKzagrijavanje Lejla (7c/c+) – jedva popeo, probao Enigmu i mogu reći da mi je dosta dobro išlo
SUBOTAvisinski radovi 8:00 – 17:00h
NEDJELJAodlični uvjeti, iznenadio sam sebe što sam pao na zadnjem gibu detalja Enigme (čak i ukopčao komplet koji se inače preskače)
PONEDJELJAKodmor, ono u čemu sam najbolji ?
UTORAKzagrijao se u 6b+ i popeo Enigmu iz prvog pokušaja

Tih dana se odvijala životna drama, otići na Pokojec u utorak i penjati Enigmu kad sam već toliko blizu da ju popnem ili odmoriti tri dana prije četvrtka – posljednje prilike da popnem višedužinac 8a Cupido u Anića kuku, prije nego postane prevruće. Uglavnom, nakon što sam popeo Enigmu sam požurio doma odmoriti… (a ostatak priče ćemo saznati uskoro)

Čestitke Škalecu! 🙂