Znameniti zagorski penjač Jurica Levatić prošlog je tjedna napravio prvi uspon smjera Enigma (8b) na velikom Pokojcu, i tu se zasigurno radi se o jednom od najtežih smjerova u sjevernoj Hrvatskoj. Smjer su zabušili braća Levatić zajedno, i odmah je bilo jasno da se radi o nečemu izuzetnom i definitivno nestandardnom.

Jurica je prionuo na težak posao projektiranja ovog smjera, i trebalo je više od 10ak pokušaja u smjeru da se kroz taj dio stijene uopće pronaðe prava penjiva linija, a kamoli dodatnih pokušaja da se otkriju neobični gibovi detalja na početku smjera. Jura je rekao da nije nikada prije uložio toliko truda u jedan uspon, a čovjek već ima 2 smjera ocjene 8b pod rukavom!

Zagrebački fotograf Luka Tambača je s Jurom napravio foto-session u smjeru, a njegove fotografije pogledajte ovdje: Enigma (8b), FA.

U nastavku pogledajte opis smjera te pokoju zanimljivost o usponu.
 

Smjer se može ukratko opisati: vrlo neobični i specifični 8a+ (ili teži) detalj na početku, nakon kojeg je vrlo naporni no-hand rest, pa stresni 7c/c+ na ploči, te pri kraju smjer skreće udesno do odmora na rubu stijene, prije još jednog detalja pri samom kraju smjera u kojem nije nimalo teško pasti.

Smjer sada nosi ocjenu 8b, a tata Čorko nakon par pokušaja kaže da je smjer vjerojatno u hard rangu ocjene. Bilo bi lijepo vidjeti zagrebačke aseve u kojem pokušaju i ponavljanju. Potencijalne ponavljače možemo podsjetiti da se ovdje radi o drukčijem tipu penjana nego na malom Pokojcu, i rupica praktički niti nema – ovdje očekujte male sloperaste rubiće. Takoðer, ime smjera nije nimalo slučajno (ko ide probati smjer – dobru vam zabavu ;-).

Zanimljivo je da je na dan uspona Jura bil na Pokojcu bez pravih sportsko penjačkih penjačica – jer su mu sve bile na popravku u Rijeci, a nove još nije kupio. Smjer je popeo u Five Ten Ascent modelu, koji ima prednji dio kao penjačicu, a stražnji kao tenisicu. Mislim da će se svaki imalo ozbiljniji penjač nasmijati penjanju u nečem ovakvom, no Jura je rekao da se samo sjetio priče legende Jerry Moffata, koji u svojoj knjizi kaže kako je nakon što bi mu se stvorile rupe na palčevima u penjama, stavljao lijevu penjačicu na desnu nogu i desnu na lijevu, samo da može dalje penjat.

Eto di vas može dovesti volja – možda popnete 8b u tenisicama 😉