Tradicionalno se za prvosvibanjski vikend u NP Paklenici održao 22. Međunarodni susret penjača. Započelo se s “Paklenica Film Festivalom” na kojem se prikazalo čak 4 video uradaka Vertikalovaca, no nagradu publike ipak osvaja fantastičan dokumentarni film Ive Božić o povijesti GSS stanice Karlovac: https://tinyurl.com/2p8tx5jy

Fotograf eventa: Sevo Kovačević

Idući dan su se u kanjonu odvijala dva natjecanja u kategorijama: ženski, mješoviti, muški. Penjački maraton „From dawn to dusk“ je natjecanje u paru gdje je cilj sakupiti što više bodova na temelju broja ispenjanih smjerova i njihove ocijene unutar 12h. Ove se godine natjecalo 3 para iz Vertikala od ukupno 17 parova. Uz veliki fajt, naše Petra Bregović i Vanja Ilisić osvajaju 2. mjesto u ženskoj kategoriji s 1.395 bodova! A u muškoj kategoriji, Marko Njegovec i Gregor Janžek osvajaju 3. mjesto s 1.440 bodova!

Big Wall Speed Climbing“ je ikonsko i jedinstveno natjecanje u penjanju velike stijene u paru s ciljem penjanja smjera u što kraćem vremenu. U ženskoj i mješovitoj katogoriji se penje 110m smjer 6a+ Karamara, a u muškoj kategoriji je to 160m 6c+ BWSC. Od 2000. godine, ovo natjecanje je privuklo velike face penjanja svog vremena: Dani Andrada, Daila Ojeda, Stefan Glowacz; a popraćeno je i u svjetskom penjačkom časopisu Climbing: https://tinyurl.com/y9hpftyh

No, ipak u samom vrhu natjecanja dominiraju domaći asevi. U 2009. naš Igor Čorko je postavio rekord ispod 22 minute koji je ostao netaknut do 2012., da bi 2014. braća Perica i Jurica Levatić zapečatili rekord od 15min 16s koji stoji do danas!

Ove godine su se u ženskoj kategoriji natjecale naše Saša Vitez i Sara Vurušić koje nadjačavaju konkurenciju i osvajaju 1. mjesto s 20min 18s! Ana Pavić i Perica Levatić u konkurentnoj mješovitoj kategoriji osvajaju 3. mjesto s 21min 44s, dok Igor Čorko u paru sa Sunčicom Hrašćanec osvajaju 1. mjesto s 15min 25s!

To nas dovodi do muške kategorije u kojoj su se parovi ove godine posložili na neobičan način. Iz raspada originalnog dogovora, ostala su 3 iskusna BWSC natjecatelja bez kombinacije za dobru konkurenciju. Tako je pala ideja da svaki od trojice uzme i obuči novog natjecatelja čime dobivamo nove igrače i zanimljivu tekmu! U ždrijeb su, dakle, upali iskusni: Jurica Levatić, Siniša Škalec i Ivan Vitez; te friški: Hrvoje Horvat, Marco Ristić i Aleksandar Zagorec. Po nasumičnom odabiru iz šešira, timovi su imali samo 1 dan za učenje i trening prije samog natjecanja! Sve tri naveze su odradile fantastičan posao i priredili napeto finale s reprezentativnim vremenima. Treće mjesto je pripalo Jurici Levatiću i Hrvoju Horvatu s 32min i 24s, drugo mjesto odlazi Ivanu Vitezu i Marcu Ristiću s 29min 44s, dok vrh postolja osvajaju Siniša Škalec i Aleksandar Zagorec s 25min 19s!

Nakon službenog proglašenja pobjednika i uručenja nagrada uz more, večer je zaokružio koncert rock benda Cota G4. Čestitke svim Vertikalovcima na dobrom fajtu i osvojenim medaljama! Vidimo se u još većem broju dogodine ?