Matek i Danica (Danijel Salopek) iz AO Željezničar spajaju vikend s 15.8. i gibaju u Dolomite. Danici tjedan dana penjanja u stijenama oko Cortine, klošarenja i smrzavanja po parkinzima nije bilo dosta pa nakon samo jedne noći odmora doma, juri natrag u Dolomite s Matekom – to je volja! Ali ovaj put Danica uživa u svim blagodatima kampa jer treba se ipak tu i tam malo oprati i naspavati.


Prvi dan za upenjavanje (Mateku) brzinski prolaze poznati i lijepi klasik Via Dibona V+, 300 m u Torre Grande di Falzarego. Smjer preporučuju novim penjačima koji žele probati Dolomitsku stijenu pod prstima.
Nakon tjedan dana hladne fronte prognoza najavljuje malo toplije vrijeme, ali i moguće popodnevne pljuskove, tako da odlučuju da je drugi dan najbolji za nešto malo konkretnije – smjer Costantini-Ghedina VI-, 550 m. Poznati klasik nalazi se u drugom stupu jugozapadne stijene Tofane di Roses.
Penjanje je lijepo i konstantno, a na pojedinim mjestima ima malih nedoumica oko orijentacije koje rješavaju bez većih problema. Stijena je većinom kompaktna, osim izlaznih dužina i V+ dužine prije detaljne koje su malo krušljive. Klinova ima više-manje gdje ih treba, a ima i dobrih mogućnosti za dodatna osiguranja.


Detalj smjera je lijepa 40 m prečka ocjene VI-, dobro osigurana. Nakon ispenjanog smjera čeka ih još cca 200 m penjanja izlaznih dužina ocjene III do samog vrha stupa tako da se skupi skoro 800 m smjera. Na vrhu su malo poslije 16 h i gas u kamp na pivu, pizzu i odmor jer treba zadnji dan još nekaj ispenjati.
Za zadnji dan Danica odlično izabire zabušeni smjer za raspenjavanje – Orizzonti di Gloria 6+, 285 m u Lagazuoi Piccolo. Tečno penjanje u odličnoj stijeni, taman zabušeno, ne previše i na mjestima gdje treba. Jako lijepa izlazna i detaljna dužina vodi ih na vrh na kojem su već oko 12 h, taman za lagani povratak prema doma.

U tri dana ispenjana tri smjera, prognoza im je išla na ruku i dečki su se složili da je sve prošlo po planu, a Danica nam je izgleda i potencijalni član SPK Vertikala.